Foto: Udruga DominoFoto: Udruga DominoUdruga Domino u okviru Queer Zagreb Sezone pokreće seriju performansa kojima će "kontinuirano tijekom mandata ministra Zlatka Hasanbegovića govoriti o kulturi koju on ne poznaje, o kulturi koja nije tek mono-kultura".

Udruga Domino se već petnaest godina svim svojim umjetničkim i aktivističkim programima bavi promicanjem suvremene umjetnosti, ljudskih prava i društva koje je temeljeno na vrijednostima poštovanja različitosti. Priopćenje udruge povodom imenovanja novog ministra kulture prenosimo u cijelosti:

Umjetnost i kultura su prostori unutar kojih vjerujemo da je Hrvatska suvremena, da je otvorena, da rezonira s današnjicom.
 
Kultura zahtijeva dubinu razumijevanja okolnosti u kojima se stvara. Ministarstvo kulture jedna je od garancija da granice kulturnog prostora neće biti ograničene dnevnom politikom, jer kultura tu politiku nadilazi.

Udruga Domino:
"Umjetnost i kultura su prostori unutar kojih vjerujemo da je Hrvatska suvremena, da je otvorena, da rezonira s današnjicom."
Ministar kulture RH Zlatko Hasanbegović, svojim životopisom i svojim dosadašnjim nepostojećim radom u kulturnom sektoru nije pokazao ikakvu sklonost tome, niti da o ikakvoj kulturi mimo ideološke, isključive, vrijednosno zastarjele i neodržive išta zna ili želi znati. Štoviše, ostavlja na nas dojam da je zatočen u svom skučenom svijetu mitova, mržnje i strahova. Kao takav, ministar za nas postaje predmet umjetničkog istraživanja, a njegovo sjedište izvedbeni prostor. No, mi nećemo biti publika koja će šutke samo promatrati ovaj premijerni kulturno-umjetnički spektakl ministriranja Hasanbegovića. Upravo suprotno.
 
Udruga Domino u okviru Queer Zagreb Sezone pokreće seriju performansa kojima ćemo kontinuirano tijekom mandata ministra Zlatka Hasanbegovića govoriti o kulturi koju on ne poznaje, o kulturi koja nije tek mono-kultura.
 
Prvi performans je upravo performans samog ministra. Performans započinje markiranjem zgrade Ministarstva kulture RH njegovom izjavom "antifašizam je floskula" i nastavlja se njegovim dolaskom na posao u zgradu Ministarstva. Ne znamo točno koliko će performans trajati, jer završava zadnjim ministarskim radnim danom Zlatka Hasanbegovića.
 
Ministre, dobrodošli u Queer Zagreb Sezonu. Barem kao još neafirmiranom performeru s umjetničkim aspiracijama queerovci će vam uvijek čuvati leđa.

domino_copy86007.jpg
Ključne riječi: Queer Zagreb, Ministarstvo kulture
<
Vezane vijesti