franak_ak.jpgUdruga Franak podnijela je kaznene prijave Državnom odvjetništvu Hrvatske i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv pravomoćno osuđenih banaka, odgovornih osoba u tim bankama, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića.

"Udruga Franak još je jednom primorana raditi posao drugih institucija te smo nakon odluke Vrhovnog suda odlučili preuzeti inicijativu i tražiti pokretanje kaznenih postupaka protiv banaka i odgovornih osoba. Još jednom naglašavamo da se u slučaju Franak radilo o višestrukim prevarama građana koje još uvijek nitko zaštitio na odgovarajući način", izjavila je voditeljica udruge Franak Katarina Lucić na današnjoj konferenciji za medije.

Predana je i ustavna tužba kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, koja je objavljenja sredinom svibnja ove godine, kojom su iz udruge Franak izrazito nezadovoljni te dodaju kako neće odustati od svoje borbe.

Cilj prijave Europskoj komisiji i Europskom parlamentu je ukazivanje na nepravilnosti u donošenju odluke Vrhovnog suda. Hrvatsko pravosuđe već je pod monitoringom, stoga ne čudi činjenica da je odluka Vrhovnog suda rezultirala presudom koja nije na adekvatan način sankcionirala nezakonito poslovanje banaka."Vrhovni sud nije imao niti dodatnog znanja, inspiracije i volje da se dublje upusti u razjašnjavanje fenomenologije valutne klauzule kako bi došao do pravog zaključka. U tom dijelu teksta presude uopće nije niti bila namjera da se dublje ulazi u suštinu problema, već se Vrhovni sud ograničio na pitanje je li ugovor bio jasan klijentima u smislu jezične, odnosno gramatičke ispravnosti. Pošto je utvrdio da su ugovori u tom smislu bili jasni, Vrhovni sud zaključuje kako nema mjesta ocjenjivati poštenost ovih ugovornih odredbi primjenom testa poštenosti, propisanog tim zakonskim odredbama. Ovakav stav Vrhovnog suda je razočaravajući i daleko je ispod utemeljenosti prvostupanjske presude, pa se može reći da je i sramotan za struku", objašnjava profesor Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakultetu u Zagrebu.

Lovrinović smatra da bi Ustavni sud konačno trebao dubinski proučiti ovaj problem u kojem će se pokazati da dvije strane u ugovoru nisu bile jednakopravne i da je narušena etičnost poslovanja, a i monetarni suverenitet države Hrvatske što svakako ugrožava same temelje Ustava, odnosno pravo građana.

Udruga Franak također je prijavila hrvatsko pravosuđe Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i ostalim relevantnim institucijama Europske unije, a na prijavi su stručnjaci radili mjesec dana.

"Cilj prijave Europskoj komisiji i Europskom parlamentu je ukazivanje na nepravilnosti u donošenju odluke Vrhovnog suda. Hrvatsko pravosuđe Predana je i ustavna tužba kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, koja je objavljenja sredinom svibnja ove godine, kojom su iz udruge Franak izrazito nezadovoljni te dodaju kako neće odustati od svoje borbe.već je pod monitoringom, stoga ne čudi činjenica da je odluka Vrhovnog suda rezultirala presudom koja nije na adekvatan način sankcionirala nezakonito poslovanje banaka", smatra Lucić.

Udruga organizira i dvodnevnu stručnu konferenciju koja će se održati 18. i 19. lipnja u Zagrebu o pravnim, ekonomskim i zdravstvenim aspektima te primjerima međunarodne prakse. Cilj konferencije je kroz raspravu s relevatnim stručnjacima s navedenih područja ponuditi odgovora na nezavidne izazove koje je ova situacija postavila pred građane koji su korisnici kredita kroz analizu svih nastalih posljedica.

Također, najavili su kako će Sabor održati tematsku sjednicu prije ljetne stanke o problematici kredita u švicarskim francima te iz udruge Franak navode kako će na njoj sudjelovati uz tim stručnjaka te da se nadaju konstruktivnom razgovoru.

Iz Udruge najavljuju nastavak sa svojim uobičajenim aktivnostima, edukacijama i konzultacijama sa stručnjacima, informiranja članova te vršenjem pritiska na osuđene banke i sve one koji su odgovorni što se ovakvo poslovanje banaka još uvijek nije sankcioniralo.

<
Vezane vijesti