Zbog nepoštivanja odredbi iz Kaznenog zakon, Udruga Franak predala je DORH-u službenu prijavu protiv Hrvatske narodne banke

Udruga Franak prijavu je podnijela zbog povrede članaka 20. i 37. Kaznenog zakona. "HNB je propustio spriječiti banke da provode i ugovaraju jednostrane i nezakonite promjene kamatnih stopa u desecima tisuća ugovorenih kredita, čime je počinio kazneno djelo nečinjenja te kazneno djelo poticanja na kazneno djelo.

Ne preostaje nam drugo nego nadati se da će Vlada RH učiniti pomake za boljitak građana jer HNB je očigledna kočnica vladavini prava. Umjesto da se posveti monetarnoj politici i kroz nju pokuša pomoći hrvatskom gospodarstvu, HNB negira zakone Republike Hrvatske i pozitivnu praksu Europske unije u domeni zaštite potrošača, a sve radi osiguranja prevelikih profita poslovnih banaka", poručio je Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak, ispred zgrade Državnog odvjetništva.

"Zbog svega toga Udruga Franak očekuje od DORH-a poduzimanje odgovarajućih zakonskih koraka protiv nezakonite prakse HNB-a. Isto tako očekujemo od ministra Slavka Linića i Vlade da izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju usklade poslovanje banaka sa Zakonom o obveznim odnosima", zaključio je Aleksić.

Ključne riječi: banke, Udruga Franak
<
Vezane vijesti