Foto: udruga PromoFoto: udruga PromoBerislav Šipuš ne smije biti ministar kulture, poručuje udruga Promo i navodi kako je u ovoj godini vlastitim projektima dodijelio čak 30 posto javnih sredstava za glazbu, dok mu je gradski Ured za kulturu dodijelio dodatnih milijun i 245 tisuća kuna.

Nakon što je udruga Promo na konferenciji za medije prije par dana upozorila na problem uzurpacije javnog novca od strane "klasičarskog lobija putem Vijeća za glazbu", još jednom su upozorili na problem "monopoliziranog budžeta za glazbu". Tražimo od premijera Milanovića, te od Vesne Pusić da iz svih kalkulacija za novog ministra kulture izostave Šipuša te ga smjene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice

S obzirom na to da je danas Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku na mjesto ministrice kulture te da pojedini mediji spominju Berislava Šipuša kao njenog nasljednika, udruga Promo smatra da je od javnog interesa istaknuti način na koji su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu grada Zagreba, putem Vijeća za glazbu, raspodijelili sredstva organizacijama i manifestacijama na čijem čelu je bio Šipuš sve do preuzimanja funkcije zamjenika ministrice i s kojima nastavlja biti intenzivno povezan. Riječ je o Muzičkom biennaleu Zagreba, Ansamblu Cantus kroz projekt Cantus, Osorskim glazbenim večerima te Hrvatskoj glazbenoj mladeži.

Ako Šipuš ipak bude imenovan  to će biti žalosna poruka kako se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca u ovoj zemlji nagrađuje.Udruga Promo navodi kako je putem Vijeća za glazbu, koje je imenovao Šipuš, dodijeljeno ukupno dva milijuna i 440 tisuća kuna javnih sredstava, tj. 30.5 posto ukupnih programskih sredstava koje je Ministarstvo kulture odvojilo za javne potrebe u glazbi i glazbeno-scenskim umjetnostima u 2015. godini. Uz to, od strane Ureda za kulturu, organizacijama i manifestacijama dodijeljeno je dodatnih milijun i 245 tisuća kuna, tj. 25 posto ukupnog budžeta nezavisne produkcije u glazbi u Zagrebu.

"Iz ovih brojki je potpuno jasno zašto Šipuš ne može i neće odgovoriti na temeljno pitanje ove inicijative i zašto pod svaku cijenu želi zadržati postojeće stanje stvari. Radi se o najočitijem sukobu interesa koji je za demokratsko društvo nedopustiv. Tražimo od premijera Milanovića, te od Vesne Pusić da iz svih kalkulacija za novog ministra kulture izostave Šipuša te ga smjene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice jer je način na koji je Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministarstva“, smatraju iz udruge Promo te dodaju ako Šipuš ipak bude imenovan, da će to biti "žalosna poruka kako se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca i potpuna neodgovornost prema javnom interesu u ovoj zemlji nagrađuje".

<
Vezane vijesti