Foto: M.K.Foto: M.K.Zelena akcija poziva sve građanke i građane da pošalju svoje komentare na prijedlog Odluke o prikupljanju i naplati odvoza otpada u Zagrebu koji se nalazi na javnoj raspravi do 16. prosinca. Ukoliko Odluka bude usvojena u predstavljenom obliku, neće doći do potrebnog povećanja odvojenog otpada te će se Zagrepčanima i dalje naplaćivati nepravedni mjesečni računi. Potrebno je da se građani uključe i zahtijevaju spremnike za odvajanje i pravednu naplatu po količini.

Iz Zelene akcije ističu kako procedura upućivanja prijedloga Odluke i sam sadržaj Odluke pokazuju koliko su gradskim vlastima, predvođenima Bandićem, zaštita okoliša i unaprjeđenje kvalitete života građana Zagreba nebitni. Prijedlog Odluke u javnu je raspravu upućen tek šest mjeseci nakon što je donesen podzakonski akt s kojim se Odluka trebala uskladiti kako bi se sustav dalje mogao razvijati.U Zagrebu se godinama rade samo površne promjene kako bi se stvorio privid da se nešto 'dela', a zapravo se sustav godinama zanemaruje zbog čega svake godine nastaju iste velike količine smeća koje se bacaju na odlagalište Jakuševac

"Pitanje je bi li i tada prijedlog bio objavljen da nije bilo pritiska građana i oporbenih zastupnika u Gradskoj skupštini koji su zahtijevali dopunu materijala za tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom. Naime, ta je sjednica organizirana tako da se na njoj trebalo samo pljeskati dosadašnjim neuspjesima gradskog komunalnog poduzeća i vlasti Milana Bandića. Nekoliko dana prije sjednice, među materijale je uvršten i prijedlog Odluke koji je očigledno ishitreno izrađen. Uz njega nisu priložene nikakve analize te ne donosi dovoljno mjera za unaprjeđenje sustava odvajanja i naplate", stoji u priopćenju ZA.

Sadržajno, prijedlog Odluke predstavlja napredak u odnosu na postojeći način prikupljanja otpada jer se propisuje opskrba građana spremnicima za biootpad, vrećama za plastiku i spremnicima za papir na kućnom pragu dostupnim samo korisnicima kojima su namijenjeni. Međutim, te mjere ni blizu nisu dovoljne za unaprjeđenje sustava odvajanja, a posebice zbog načina na koji su organizirane te radi nedostatka njihove kontrole.

"U Zagrebu se godinama rade samo površne promjene kako bi se stvorio privid da se nešto 'dela', a zapravo se sustav godinama zanemaruje zbog čega svake godine nastaju iste velike količine smeća koje se bacaju na odlagalište Jakuševac. Ista stvar se planira i ovom Odlukom, stoga pozivamo građane da se tome usprotive te da zahtijevaju temeljitije promjene prikupljanja i naplate kako bi mogli lako na kućnom pragu odvojiti otpad te za to biti nagrađeni kroz iznose mjesečnih računa", zaključuju iz Zelene akcije.

Za sudjelovanje u javnoj raspravi, potrebno je popuniti obrazac za sudjelovanje u internetskom savjetovanju koji se zajedno sa nacrtom Odluke nalazi na stranicama Grada Zagreba ovdje.

Ključne riječi: Milan Bandić, otpad, jakuševac, Grad Zagreb
<
Vezane vijesti