Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaUdruga Prijatelji životinja ostavila je svoje komentare za zabranu petardi na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima. Pozivaju sve građane i građanke da ostave komentar na javnoj raspravi i podrže zabranu petardi tijekom cijele godine.

Da zabranu svih vrsta petardi tijekom cijele godine podržava velika većina građana pokazuju i rezultati anketa koje su proveli internetski portali nakon najave javne rasprave o izmjenama Zakona - na većini portala više od 70 posto građana glasalo je za zabranu petardi.Kako ističu iz udruge, znanstvena istraživanja potvrdila su da glasni zvukovi imaju negativan učinak na kućne, domaće i divlje životinje

Potaknuta brojnim slučajevima stradavanja životinja zbog korištenja petardi i dojavama građana o teškim reakcijama njihovih kućnih ljubimaca na buku petardi, udruga Prijatelji životinja također je pokrenula peticiju za zabranu petardi koju je dosad potpisalo oko 40 tisuća ljudi.

Kako ističu iz udruge, znanstvena istraživanja potvrdila su da glasni zvukovi imaju negativan učinak na kućne, domaće i divlje životinje. Velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca. 

Martina Crnogaj sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta upozorila je na zdravstvene posljedice za životinje izazvane bukom petardi: "Petarde definitivno mogu biti uzrok velikog stresa kod naših ljubimaca. Bitno je znati da takav kroničan stres može pogoršati njihove kronične bolesti, a isto tako može biti i okidač nekih akutnih bolesti."

U javnu raspravu za izmjene i dopune zakona i zabranu petardi sa svojim se komentarom možete uključiti ovdje.

Ključne riječi: zaštita životinja, petarde
<
Vezane vijesti