Foto: I.P.Foto: I.P.Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein izrazio je zabrinutost da bi sporazum između EU-a i Turske o tome na koji se način nositi s izbjegličkom krizom, mogao dovesti do masovnog protjerivanja izbjeglica, što je u suprotnosti s međunarodnim zakonima.

Al Hussein je kazao da je sporazum kontradiktoran jer se u njemu navodi da se sve izbjeglice moraju vratiti kućama, a istodobno im se jamči da će se razmatrati pojedinačni zahtjevi za azilom, piše Reuters.

"Uznemiruju i izvješća o prisilnom vraćanju, čak i protjerivanju iz Turske", stoji u Al Huseinovu priopćenju u kojem se aludira na protuzakonito prisilno vraćanje izbjeglica njihovim domovima koje ondje čekaju progoni i rat.Al Husein: "Uznemiruju i izvješća o prisilnom vraćanju, čak i protjerivanju iz Turske"

Više od 200 članova nevladinih organizacija i humanitarnih udruga koje pomažu izbjeglicama u četvrtak je na Lezbosu prosvjedovalo protiv prenamjene registracijskog kampa Morije u centar za pritvor izbjeglica koji stižu iz Turske, nakon što je dogovor postignut.

"Bez granica!" i "Dosta je protjerivanja!", izvikivali su prosvjednici pred koje je postavljen policijski kordon, prenosi AFP.

"Ne puštaju nas odavde", rekao je za AFP jedan od zatočenih ljudi porijeklom iz Pakistana, kazavši da je u Moriji zatočen odmah po dolasku 17. ožujka, prije zaključenja postizanja dogovora između EU-a i Turske. "Ovdje smo zapravo u zatvoru, ne znam što će biti, ne puštaju nas da podnesemo zahtjev za azilom, Ja samo želim izići odavde i živjeti u miru", rekao je. 

Ključne riječi: izbjeglice, EU, turska, Ujedinjeni narodi
<
Vezane vijesti