Prtscr YT<br>Prtscr YT
Ustavni sud Republike Hrvatske danas bi trebao i službeno objaviti točan broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

Odluku je sud donio jučer, a Nova TV doznaje da je minimalan broj potrebnih potpisa 405 odnosno 406 tisuća, što je deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. To znači da inicijativa U ime obitelji nije prikupila dovoljan broj potpisa i da se referendum o promjeni izbornih zakona neće održati.

Suci Ustavnog suda takvu su odluku donijeli nakon pregledavanja baza podataka Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave i Državnog zavoda za statistiku, a na zahtjev inicijative U ime obitelji, objavila je Nova TV. Ta je inicijativa prikupila oko 380 tisuća potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava.

Budući da je za referendum o outsourcingu prikupljeno oko 563 tisuće potpisa, a za onaj protiv monetizacije autocesta 520 tisuća, po ovoj bi odluci ta dva referenduma mogla biti raspisana, no Ustavni sud još treba odlučiti jesu li njihova referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

Ključne riječi: referendum, Ustavni sud
<
Vezane vijesti