vincent_liegey.jpgVincent Liegey održat će predavanje u MAMA-i (Preradovićeva 18, Zagreb) u utorak, 10. ožujka, s početkom u 18 sati. Predavanje je otkazano!

Kroz posljednjih 15 godina otkako se "odrast" pojavio, ovu "udarnu riječ" koristilo se kako bi se otvorile opširne rasprave o tome može li beskrajni rast u ograničenom svijetu biti moguć ili uopće poželjan.

Odrast prije svega dekonstruira mit da je rast glavno rješenje za ćorsokak u kojeg nas je dovelo kapitalističko, produktivističko i konzumerističko društvo. Ovaj pokret nastoji razumjeti konvergencije kriza koje doživljavamo i argumentirati da su energetske i razne okolišne, političke i egzistencijalne, ekonomske i društvene krize itekako povezane. Stremljenje našeg društva ka sve većem i većem povećanju proizvodnje i potrošnje nisu održivi, a posljedica toga je da se sada suočavamo s globalnim zatopljenjem, gubitkom bioraznolikosti kao i krajem jeftine i jednostavne eksploatacije i proizvodnje sirovih materijala poput fosilnih goriva i metala, posebno onih koje se koristi u "obnovljivim" energijama. Ovakav model razvoja nije bio u stanju odgovoriti na rastuće nejednakosti i nezaposlenost. Rast BDP-a ili jednostavni kvantitativni kriteriji daleko su od uspostave smislenog i emancipiranog života za sve.

Odrast i drugi povezani pokreti predlažu demokratsku tranziciju prema novom društveno pravednom i ekološki održivom sustavu. Prvenstveno se pitaju koji društveni, ekonomski, institucionalni i kulturni alati mogu pomoći u takvoj transformaciji. Eksperimentiraju s novim lokalnim, održivim i ekonomski pravednim proizvodnim sustavima poput zajedničkih vrtova, malih radiona (primjerice, za popravke bicikala ili sitnih kućanskih pomagala), agrikulturnih inicijativa koje rade za dobrobit zajednice i alternativnih lokalnih valuta i sustava razmjene koji promoviraju održive lokalne proizvodne prakse.

Odrast upozorava na potencijal krize civilizacije i odgovara na njega istražujući alternativna i koherentna rješenja na raznim razinama. S višedimenzionalnim razumijevanjem međusobno povezanih izazova s kojima se susrećemo, odrast istražuje kako možemo implementirati demokratsku i mirnu tranziciju prema novom re-lokaliziranom ali umreženom modelu društva koji se temelji na društvenoj i okolišnoj pravdi.

Vincent Liegey je ko-autor knjige “A Degrowth Project” (Éditions Utopia, 2013) glasnogovornik francuskog Pokreta odrasta, inženjer i interdisciplinarni istraživač. Koordinator je zadruge Cargomania inspirirane odrastom koja djeluje u Budimpešti kao centar za održiva logistička rješenja i lokalnu distribuciju hrane na kargo-biciklima. Jedan je od koordinatora grupe podrške za međunarodnu konferenciju o odrastu.

Predavanje je organizirano kao dio programa Reshape Intensive Zagreb u sklopu Pogonovog projekta Reshape koji je sufinanciran kroz program Kreativna Europa Europske unije.

Više na https://reshape.network/