living_land.jpgDanas je Europska komisija dobila jasnu i snažnu poruku: poljoprivredna politika EU-a mora se radikalno promijeniti. To je ono što je 258 tisuća građana i više od 600 organizacija civilnog društva i poduzeća poručilo Komisiji putem najvećeg javnog savjetovanja EU o poljoprivrednoj politici zatvorenog jučer u ponoć.

Veliku mobilizaciju stvorila je kampanja Zemlja od koje živimo koju su pokrenuli WWF, Birdlife i Europski ured za zaštitu okoliša (EEB), pozivajući na poljoprivrednu politiku EU-a koja će štititi našu klimu i okoliš, biti dobra za poljoprivrednike i potrošače te doprinositi zdravoj i održivoj proizvodnji hrane.Nova zajednička poljoprivredna politika EU-a treba se u svim državama članicama uvažiti do 2021. godine

U četiri tjedna u kampanju se uključilo više od 250 tisuća ljudi iz cijele Europe, 600 tvrtki i organizacija koje predstavljaju potrošače, sektor prehrane, dobavljače pitke vode i one koji promiču zaštitu okoliša, razvoj, zdravlje i dobrobit životinja.

Jabier Ruiz, stručnjak za poljoprivredu i održive sustave hrane u WWF-ovom Uredu za europsku politiku, rekao je: "Poruka je jasna: Europljani se brinu o uzgoju životinja, hrani i prirodi i ne žele da se njihova hrana proizvodi na štetu prirode. Oni žele da se njihov javni novac ulaže u drukčiji poljoprivredni model koji služi održivim poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama i ne uništava naše ograničene prirodne resurse i vrste. Vidjet ćemo hoće li Europska komisija biti na nivou svog mandata i donijeti novu politiku koja će podržati istinsko održivi sustav hrane i uzgoja u budućnosti."

Zajednička poljoprivredna politika EU (ZPP), koja troši gotovo 40 posto proračuna EU, glavni je pokretač neodržive poljoprivrede u Europi, jer nastavlja poticati proizvodnju industrijske hrane koja uzrokuje degradaciju okoliša. Neodrživa poljoprivreda je glavni razlog gubitka biološke raznolikosti u Europi, uzrokujući nestajanje vrsta poput ptica i pčela.

Naša ruralna područja izgubila su više od 58 posto seoskih ptica, a 24 posto europskih bumbara prijeti izumiranje, što će prouzrokovati i velike ekonomske gubitke. ZPP također ne rješava potrebe ruralnih područja: između 2007. i 2013. godine izgubljeno je oko 20 posto radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru, uz sve veći broj malih poljoprivrednika koji su izbačeni iz poslovanja.Neodrživa poljoprivreda je glavni razlog gubitka biološke raznolikosti u Europi, uzrokujući nestajanje vrsta poput ptica i pčela

"Zajednička poljoprivredna politika je najstarija ali i najkontroverznija zajednička politika EU-a koja se pokazala kao sasvim neučinkovita. Doprinos hrvatskih građana koji su sudjelovali u kampanji 'Zemlja od koje živimo' je značajan i drago mi je da su pokazali da razmišljaju o budućnosti naše prirode, opstanku vrsta bez kojih nam je život nezamisliv, o zdravlju i dakako hrani i okusima voća i povrća koji danas nisu ni nalik onima iz djetinjstva", ističe Martin Šolar, direktor WWF Adrije.

Očekuje se kako će Europska komisija objaviti rezultate javnog savjetovanja na konferenciji u Bruxellesu 7. srpnja, dok bi stav o budućnosti ZPP-a trebao biti poznat do kraja 2017. Nova zajednička poljoprivredna politika EU-a treba se u svim državama članicama uvažiti do 2021. godine.

Ključne riječi: EU, poljoprivreda, zaštita okoliša, WWF
<
Vezane vijesti