Foto: L.R.Foto: L.R.Više od dvije trećine anketiranih studenta Filozofskog fakulteta bezuvjetno se protivi sklapanju ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG- i KBF-a, priopćili su na današnjoj press konferenciji predstavnici Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta. U anketi, koja se provodila dva tjedna, sudjelovalo je 2070 studenata što čini jednu trećinu od ukupnog broja studenata na fakultetu čime ova anketa predstavlja više nego reprezentativan uzorak.

Protiv suradnje se izjasnilo 70,2 posto, 23,1 posto je suradnju podržalo uz uvjet da u ugovoru bude eksplicitno definirani uvjeti suradnje, 5 posto je ostalo neodlučno, dok ugovore podržava svega 1,5 posto. Anketirani su preddiplomski i diplomski studiji na svim odsjecima, a anketu je odbilo svega 15-ak studenata.Da poštuje demokratske standarde i mišljenje vlastitih studenata, dekan bi ove rezultate uvažio, ali iz dosadašnje prakse je jasno kako su privatni interesi ispred javnih

Anketa je nastala zbog potrebe za artikulacijom studentskog mišljenja kako bi prema tome predstavnici na odsječkim sjednicama raspravljali i glasali, ali i kao odgovor na dekanovu izjavu kako je nepoznato mišljenje studenata.

Podsjetimo, studenti su još 15. travnja urudžbirali molbu za provođenje istraživanja, ali odgovor dekana nikad nisu dobili. Nakon toga, odlučili su provesti anketu na predavanjima i seminarima uz pojedinačne dogovore s nastavnicima, a prije toga su se obratili nastavnicima sa sociologije kako bi se osigurala metodološka ispravnost i spriječilo delegitimiranje rezultata.

Ono što slijedi jest rasprava o novoj, kozmetički izmijenjenoj formi ugovora po fakultetskim odsjecima, a zatim i rasprava na Fakultetskom vijeću.

Studenti su ovom anketom povukli još jedan pametan potez kojim su dezavuirali dekanove medijske tvrdnje o netolerantnim pojedincima koji ne žele nikakvu suradnju s bilo kime. Da poštuje demokratske standarde i mišljenje vlastitih studenata, dekan bi ove rezultate uvažio, ali iz dosadašnje prakse je jasno kako su privatni interesi ispred javnih, stoga studenti mogu očekivati novu fazu borbe.

 

aem_copy19579.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: Filozofski fakultet u Zagrebu
<
Vezane vijesti