Foto: Vlada.hr<br>Foto: Vlada.hr
Bušenje Jadrana: "Dobili smo podršku splitskog sveučilišta, Oceanografskog instituta, a oni koji su na početku sumnjali u projekt, danas su dio njega i podržavaju ga", hvali se ministar. Ali iz odgovora institucija na koje se poziva proizlazi kako je interes znanstvenika da sudjeluju u ispravljanju loše načinjenih dokumenata i u definiranju nezadovoljavajućih standarda zaštite more, Vrdoljak proglasio "podrškom"!

"Dobili smo podršku splitskog sveučilišta, Oceanografskog instituta, a oni koji su na početku sumnjali u projekt, danas su dio njega i podržavaju ga", izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u intervjuu za Večernji list prošloga mjeseca o projektu dovođenja svjetskih naftnih korporacija u Jadran.

Podržavaju li uistinu spomenute institucije ministrove planove i kakva je njihova uloga u cijelom procesu, provjerili smo s čelnicima prozvanih institucija.

Iz Instituta za ocenografiju navode tako kako su s Agencijom za istraživanje ugljikovodika postigli dogovor o ispravljanju nestručno izrađenih dijelova Strateške studije o eksploataciji vezanih za ribarstvo i oceanografiju.

"Institut za oceanografiju i ribarstvo je javna znanstvena ustanova koja se bavi istraživanjem problematike vezane uz more i ribarstvo. Kao takva Nedo Vrgoč: "Institut za oceanografiju i ribarstvo je javna znanstvena ustanova koja se bavi istraživanjem problematike vezane uz more i ribarstvo. Kao takva ima zadatak objektivno sagledavati stvari i događaje te ih analizirati na znanstveno nepristran način, bez svrstavanja u tabore 'za' i 'protiv'"ima zadatak objektivno sagledavati stvari i događaje te ih analizirati na znanstveno nepristran način, bez svrstavanja u tabore 'za' i 'protiv', jer je istina gotovo uvijek između te dvije krajnosti", izjavio je H-Alteru ravnatelj Instituta dr. sc. Nedo Vrgoč.

Institut se u problematiku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika prvotno uključio tijekom javne rasprave o Strateškoj studiji koju je izradila tvrtka Ires ekologija, a komentari stručnjaka s Instituta su bilo vrlo kritični prema samom dokumentu.

"Iako je navedeni dokument volumenom izrazito obiman - 449 stranica - mišljenja smo da ne daje relevantan opis recentnog ekološkog stanja Jadranskog mora, niti da na adekvatan način sagledava potencijalne negativne učinke na ekosustav i prateće gospodarske aktivnosti (poglavito ribolov i marikulturu) kao posljedicu aktivnosti vezanih uz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kao niti da dovoljno detaljno razrađuje i predlaže različita varijantna rješenja za ublažavanje negativnih učinaka", ustvrdili su.

Kako saznajemo, po završetku javne rasprave, predstavnici naručitelja Agencije za ugljikovodike i izvođača studije došli su na Institut radi dogovora na koji način se može ispraviti studija vezano uz komentare koje je dao Institut.

"Na sastanku je ustanovljeno kako izvođač nema niti stručnjaka niti znanja da bi ispravio nedostatke na koje smo ukazali. Nakon toga je postignut dogovor između Agencije i Instituta, da će Institut napraviti priloge nadopuna Studije iz područja oceanografije i ribarstva i to za fazu istraživanja ugljikovodika, a na koje je ukazao u svojim komentarima tijekom javne rasprave", kaže Vrgoč.

Sa splitskog sveučilišta, druge institucije na koju se Vrdoljak poziva, pak kažu kako s obzirom na ranu fazu, nemaju odgovor na pitanje podržavaju li ministrove planove ili ne, ali su zainteresirani uključiti se u definiranje sigurnosnih standarda za taj projekt.

"Sveučilište nema nikakav formalni dogovor s Agencijom za ugljikovodike, ali obzirom na temu koja nas sve stručno i životno zanima te interdisciAlen Soldo: "Odlučili smo se uključiti te pružiti znanstvenu i stručnu podršku projektu u smislu definiranja sigurnosnih standarda za koje smatramo da u ovom trenutku nisu zadovoljavajući"plinarnu stručnost Sveučilišta u Splitu odlučili smo se uključiti te pružiti znanstvenu i stručnu podršku projektu u smislu definiranja sigurnosnih standarda za koje smatramo da u ovom trenutku nisu zadovoljavajući", objasnio je prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta prof. dr. sc. Alen Soldo.

Senat Sveučilišta u Splitu je na sjednici održanoj 19. ožujka donio odluku o osnivanju Povjerenstva Sveučilišta u Splitu za suradnju s Agencijom za ugljikovodike, u čijem sastavu je uz Soldu i sedam drugih stručnjaka Sveučilišta iz svih područja znanosti vezanih za iskorištavanje, gospodarenje i zaštitu Jadrana.

"Osnovna zadaća Povjerenstva je sagledavanje interdisciplinarnih aspekata istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika na Jadranu te sukladno tome razvoj koncepta sustava sigurnosti, monitoringa i zaštite Jadrana kako bi Hrvatska bila spremna reagirati na nova opterećenja u Jadranu koja će proizaći iz budućih planova istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika. To je zasad ono na čemu radimo, a ako postignemo formalni dogovor s Agencijom za pretpostaviti je da će vrlo brzo nakon toga iz rada Povjerenstva proizaći prve naznake sveobuhvatnog koncepta sustava sigurnosti i zaštite Jadrana, za što se svi slažemo da danas nije na pravoj razini", kaže Soldo.

Iz odgovora institucija na koje se poziva ministar, proizlazi dakle kako je interes znanstvenika da sudjeluju u ispravljanju loše načinjenih dokumenata i u definiranju nezadovoljavajućih standarda zaštite more, što je i zadatak takvih institucija, ministar Vrdoljak proglasio "podrškom".

Ključne riječi: nafta, Jadran, Ivan Vrdoljak
<
Vezane vijesti