Foto: YIHRFoto: YIHRInicijativa mladih za ljudska prava danas je uputila otvoreno pismo zastupnicama i zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine povodom sutrašnjeg glasovanja o prijedlogu imenovanja ulice po Janku Bobetku. Kako ističu potencijalni čin imenovanja ulice po Janku Bobetku u suprotnosti je s civilizacijskim standardima i vrijednostima ljudskih prava, a o čemu je obaviješteno Vijeće Europe, tj. povjerenik za ljudska prava te Ured pučke pravobraniteljice. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovane gradske zastupnice i zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba,

Na sutrašnjoj, 9. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, na dnevnom redu pod točkom 21. nalazi se prijedlog zaključka o imenovanju ulice po Janku Bobetku u naselju Podbrežje čiji je predlagatelj Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Inicijativa mladih za ljudska prava vam se obraća s ciljem da vas upozori na ugroženost vrijednosti ljudskih prava i civilizacijskih standarda do kojih bi moglo doći ako većina zastupnika na sutrašnjem glasanju podrži navedeni prijedlog imenovanja.

Upozoravamo vas da snosite veliku odgovornost jer će vaša odluka o imenovanju utjecati i na međunarodni ugled grada Zagreba i Republike Hrvatske te ukazati na koji način se odnosimo prema žrtvama kršenja ljudskih prava, poštivanju dokumenata međunarodnih organizacija te mogućnosti suočavanja s vlastitom prošlošćuJanko Bobetko bio je sudionik udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini koji je za cilj imao promjenu etničkog sastava na teritoriju Hrvatske Zajednice (Republike) Herceg-Bosne u BiH što je utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Osim toga, Bobetko je zbog sudjelovanja u operaciji Medački džep pred MKSJ-om bio optužen za ratne zločine te je odbijao otići u Haag kako bi mu se sudilo. Pred zagrebačkim Županijskim sudom u pravomoćnoj presudi protiv Mirka Norca i Rahima Ademija ustanovljeno je da je Janko Bobetko bio na čelu usporednog zapovjednog lanca u operaciji Medački džep tokom koje su počinjeni ratni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima.   

Imenovanje ulice po osobi kao što je Janko Bobetko bilo bi suprotno smjernicama i preporukama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava kojih je Republika Hrvatska članica. U ovom slučaju posebno ističemo neusklađenost prijedloga za imenovanje s Osnovnim načelima i smjernicama o pravu na pravni lijek i reparacije za žrtve masovnog kršenja međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava Ujedinjenih naroda, Smjernicama iz Ljubljane za integraciju raznolikih društava te Preporukama iz Graza o pristupu pravdi i nacionalnim manjinama OESS-a.

Kao zastupnici i zastupnice Gradske skupštine obvezali ste se zastupati građane te donositi odgovorne i Inicijativa mladih za ljudska prava vam se obraća s ciljem da vas upozori na ugroženost vrijednosti ljudskih prava i civilizacijskih standarda do kojih bi moglo doći ako većina zastupnika na sutrašnjem glasanju podrži navedeni prijedlog imenovanjasavjesne odluke za dobrobit lokalne zajednice koju predstavljate. Nadamo se da razumijete kako imena javnih prostora imaju snažan simbolički značaj i promiču vrijednosti iza kojih stoji društvo koje je u imenovanju sudjelovalo.

Upozoravamo vas da snosite veliku odgovornost jer će vaša odluka o imenovanju utjecati i na međunarodni ugled grada Zagreba i Republike Hrvatske te ukazati na koji način se odnosimo prema žrtvama kršenja ljudskih prava, poštivanju dokumenata međunarodnih organizacija te mogućnosti suočavanja s vlastitom prošlošću.

Kao gradski zastupnici u prilici ste da na sutrašnjoj sjednici odlučite promiče li naše društvo vrijednosti suživota i tolerancije ili promiče počinjenje ratnih zločina. Slijedom navedenog pozivamo vas da uoči glasanja o predmetnoj točki razmislite o budućim generacijama i mladim građanima Zagreba i Hrvatske koji će najviše osjetiti posljedice vaših odluka.

<
Vezane vijesti