Foto: HinaFoto: HinaInicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) poslala je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću povodom osnivanja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani premijeru Andreju Plenkoviću,

obraćamo Vam se ovim putem kao organizacija koja je svoj osmogodišnji rad posvetila procesima tranzicijske pravde, suočavanja s prošlošću i regionalne suradnje mladih u cilju sprječavanja novih sukoba i smanjenju socijalne distance među mladima.Nemoguće je ratne i ideološke sukobe te kršenja ljudskih prava na području Hrvatske analizirati bez regionalnog pristupa jer povijest dvadesetog stoljeća to zahtjeva

Ovim putem želimo ukazati punu podršku Vašem nastojanju da se u Republici Hrvatskoj povede rasprava o prošlosti 20. stoljeća koje ima ključnu funkciju u stvaranju modernog demokratskog društva. Ipak smatramo da je odabir načina kojim pokušavate doprinijeti ovoj raspravi potpuno pogrešan.

Nažalost ovom poslu pristupili ste izrazito neodgovorno ne poštujući u potpunosti načela javnosti, transparentnosti i stručnosti. Prema dosadašnjim informacijama koje dolaze iz Vašeg ureda izrazito je nedefiniran cilj osnivanja i rada ovog Vijeća, nejasan je kriterij odabira njegovih članova, a cijeli proces definiranja mandata, samog rada komisije i odabira sudionika ne predviđa uključivanje šire javnosti što izrazito narušava mogućnost suočavanja s prošlošću. Nadamo se kako ste svjesni da nema povijesti bez njene javne interpretacije te da u njezinu tumačenju u demokratskom poretku mora sudjelovati i šira javnost.

Također, nadamo se da ovo Vijeće neće djelovati u suprotnosti s već utvrđenim povijesnim činjenicama i u suprotnosti s principima pravne i vrijednosne stečevine Europske unije i Republike Hrvatske koja se je direktno odredila prema režimima i simbolima mržnje. Gospodine Plenkoviću, upozoravamo Vas na ovo upravo zbog toga jer ste osobno izjavili da ustaški pozdrav Za dom spremni, eklatantan simbol režima temeljenog na netrpeljivosti i zločinu, ima dvostruke konotacije te Vaša Vlada nije poduzela nužne mjere kako bi uklonila simbol koji vrijeđa žrtve u Jasenovcu.Ovakav pristup suočavanja s prošlošću gubi smisao jer nije orijentiran na mlade i buduće generacije te potpuno isključuje manjinske društvene skupine

S obzirom da bi se Vijeće trebalo baviti nedemokratskim režimima iz povijesti 20. stoljeća pozivamo njegove članove da ulože posebne napore u analizi političkog sustava Hrvatske od 1990. do 1999. kojem je na čelu bio Franjo Tuđman. Taj režim je zatirao demokratske procese, slobodu medija i kritičkog građanskog djelovanja te je odgovoran za zločine, masovna kršenja ljudskih prava i zločinačku prirodu sudjelovanja RH u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini. Na ovo Vas upozoravamo iz razloga što sve dosadašnje Vlade, uključujući Vašu, nisu bile u stanju prihvatiti sudski utvrđene činjenice o masovnim zločinima počinjenim u ime Republike Hrvatske u tom razdoblju te djelovati odgovorno u skladu s njima.

Isto tako, nijedna dosadašnja Vlada nije bila u stanju podržati osnivanje REKOM-a - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na području SFRJ. Podsjećamo da Vas je na podržavanje ove komisije prošli mjesec pozvao i Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe. Gospodine Plenkoviću, upravo tu vidimo najveću pogrešku Vašeg pristupa suočavanju s prošlošću. Nemoguće je ratne i ideološke sukobe te kršenja ljudskih prava na području Hrvatske analizirati bez regionalnog pristupa jer povijest dvadesetog stoljeća to zahtjeva s obzirom da je današnja Hrvatska bila dio i djelovala na prostoru drugih država i za vrijeme Drugog svjetskog rata i u vrijeme rata devedesetih godina.Prema dosadašnjim informacijama koje dolaze iz Vašeg ureda izrazito je nedefiniran cilj osnivanja i rada ovog Vijeća

Na kraju želimo ukazati i na to da ovakav pristup suočavanja s prošlošću gubi smisao jer nije orijentiran na mlade i buduće generacije te potpuno isključuje manjinske društvene skupine. Današnji ideološki sukobi i političke manipulacije prošlosti u svrhu političkog profita u sadašnjosti ostale su kao naslijeđe starijih generacija za nas koji smo u vrijeme ratnih sukoba proveli djetinjstvo ili još nismo ni bili rođeni. Gospodine Plenkoviću, Vaša Vlada zato ima ogromnu odgovornost da radi na društvu koje neće nuditi ''korisne'' i mitske povijesne narative već će kritički sagledati sve aspekte prošlosti. Ovaj proces mora se temeljiti na vrijednostima transparentnosti, odgovornosti, istine, pravde, suživota i ljudskog dostojanstva. Vaš pristup ne uključuje niti jednu od njih. Iz toga razloga se nadamo da ćete odustati od ovako pogrešnog, nestručnog i neozbiljnog pristupa suočavanju s prošlošću."

<
Vezane vijesti