Foto: t.o.Foto: t.o.U očekivanju odluke o mogućem održavanju prvomajskog prosvjeda, članovi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske sutra prosvjeduju u Bruxellesu

Pedeset pripadnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske sutra će sudjelovati europskim sindikalnim demonstracijama u Bruxellesu. Demonstracije su dio kampanje Europske konfederacije sindikata (EKS/ETUC) Novi put za Europu - borba za investicije, kvalitetna radna mjesta i jednakost.

Novi put za Europu je plan ETUC-a za investicije, održivi razvoj i kvalitetna radna mjesta, čiji bi temelj trebalo predstavljati investiranje dva posto BDP-a godišnje, tijekom idućih deset godina

"Pet godina nakon početka krize, europski građani i dalje pate od ekonomske i socijalne nesigurnosti, a nezaposlenost te širenje prekarnog rada, nejednakosti i siromaštva uništavaju mnoge živote. Inzistiranje na politikama štednje i fiskalne konsolidacije dodatno pogoršava ovu situaciju, a socijalni pokazatelji uz većini članica EU i dalje se pogoršavaju", upozorio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, na konferenciji za medije.

Novi put za Europu je plan ETUC-a za investicije, održivi razvoj i kvalitetna radna mjesta, čiji bi temelj trebalo predstavljati investiranje dva posto BDP-a godišnje, tijekom idućih deset godina. Investicije tako treba usmjeriti u izgradnju snažne industrijske baze europske ekonomije, kvalitetne javne usluge, učinkovite sustave javne uprave, socijalnu državu, obrazovanje i istraživanje. Investicijski plan mogao bi se financirati kroz postojeće mehanizme (Europska investicijska banka, neiskorištena sredstva europskih fondova), te izdavanjem euro-obveznica, smatraju sindikati.

"Vrlo je indikativan podatak da je tisuću milijardi eura potrošeno je da se spasi financijski sektor. Također, tisuću milijardi eura javnog novca izgubi se svake godine uslijed porezne evazije i prijevare. Stoga je vrijeme da se potroši 250 milijardi eura na kvalitetna radna mjesta i budućnost europskih građana - takav investicijski plan mogao bi rezultirati s do 11 milijuna novih radnih mjesta", objasnio je Novosel.

"U Hrvatskoj se novi Zakon o radu tobože donosi zbog osnivanja novih radnih mjesta, ali sve se svodi na zamjenu postojećeg radnika za onog koji je slabije zaštićen. To nisu radna mjesta koja donose boljitak. SSSH godinama sudjeluje u različitim pregovorima s vladama i poslodavcima, ali kada vidimo da se tim putem ne možemo izboriti za naša prava, posežemo za demonstracijama", rekao je predsjednik SSSH.

novosel-seperic2-foto-to.jpg novosel-seperic2-foto-to.jpg

"Prošlo je pet godina od početka financijske krize, kada su svim političarima bila puna usta tvrdnji da je kapitalizam neodrživ. Nakon svega se i dalje poseže za starim receptima koji su na liniji neoliberalane ekonomije. Takvi postupci vidljivi su na razini Europske unije koja svojim članicama mimo demokratskih načela nameće različite mjere kao što je procedura prekomjernog deficita. Pri tome se naglasak stavlja na monetarne i fiskalne indikatore, dok su socijalni indikatori u potpunosti zanemareni", objasnio je Darko Šeperić, savjetnik SSSH za socijalnu politiku, europska pitanja i projekte, te dodao da se ETUC zalaže za program koji je temeljen na ozbiljnim makroekonomskim projekcijama.

Mladen Novosel: Naš je cilj ublažiti štetne odredbe koje su prošle u prvom saborskom čitanju ZOR-a, a to što će Kukuriku koalicija izgubiti na sljedećim izborima, hrvatskim radnicima  neće pomoći

"Međusobno nadmetanje država članica u snižavanju cijene rada stoga treba zamijeniti jačom međusobnom suradnjom na suzbijanju porezne evazije i prijevare, reformi financijskih tržišta, jačanju kvalitete i dostupnosti javnih usluga, promicanju i jačanju socijalnog dijaloga i europskih socijalnih standarda u cilju borbe protiv prekarnih uvjeta rada", objasnio je Šeperić.

Demonstracije u Bruxellesu se odvijaju u kontekstu skorih izbora za Europski parlament, na kojima ETUC poziva sve građane da glasaju za kandidate koji se zalažu za promjenu načina na koji EU trenutno funkcionira. Na pitanje što u tom kontekstu savjetuje hrvatskim biračima, Novosel je odgovorio da će sindikati i ove godine svim listama poslati svoje zahtjeve, nakon čega će javno objaviti pristigle odgovore.

Nakon jučerašnjih pregovora s Vladom oko ZOR-a, Novosel je izvijestio da su se sve tri strane uspjele djelomično dogovoriti oko pojedinih spornih odredbi te da će se na rješenju pojedinih problema raditi i danas. "Naš je cilj ublažiti štetne odredbe koje su prošle u prvom saborskom čitanju, a to što će Kukuriku koalicija izgubiti na sljedećim izborima, hrvatskim radnicima nažalost neće pomoći", rekao je Novosel te dodao da će se odluka o mogućem prvomajskom prosvjedu donijeti 10. travnja.

Ključne riječi: radnička prava, sindikati
<
Vezane vijesti