Foto: J. DrobnjakFoto: J. DrobnjakNa platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je postavljena privremena memorijalna intervencija u znak sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac.

Crni paviljon inicijalno je bio postavljen na zagrebačkom Cvjetnom trgu 2013. godine povodom obilježavanja godišnjice proboja iz tog najvećeg konc-logora u Hrvatskoj, a projekt sada gostuje u Sarajevu od 30. rujna do 7. listopada, nakon kojega odlazi i u Beograd, od 21.do 25. listopada.

Paviljon autora Saše Šimprage, koncept, Davida Kabalina, arhitektura i Nike Mihaljevića, dizajn, postavlja se u organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva.

Crni paviljon primjer je suvremenog pristupa kulturi sjećanja, a u fokus stavlja dramatični događaj iz povijesti - jasenovački proboj: oko 10 sati ujutro, 22. travnja 1945., nekoliko stotina golorukih logoraša je na povik Ante Bakotića, "Naprijed, drugovi!", krenulo u proboj iz jedne od logorskih zgrada prema istočnim vratima logora. Od oko 670 logoraša koliko ih je sudjelovalo u proboju, do slobode je došlo samo njih 89. Istoga dana, dogodio se i proboj zatočenika Kožare, dijela jasenovačkog logora u samom mjestu Jasenovac. Od 167 zatočenika u tom proboju, preživjelo ih je samo 12.

Ključne riječi: jasenovac
<
Vezane vijesti