Crni ponedjeljak, foto: Mirela ŠavrljugaCrni ponedjeljak, foto: Mirela ŠavrljugaDo implementiranja novih parlamentarnih mjera koje direktno napadaju reproduktivna prava žena u Poljskoj potpunom kriminalizacijom pobačaja, ipak vjerojatno neće doći. Kako prenosi Associated Press, poljski ministar znanosti i obrazovanja Jaroslaw Gowin rekao je da su ih nedavni prosvjedi "natjerali da razmisle i dali Vladi lekciju iz poniznosti".

Podsjetimo, žene u Poljskoj nemaju pravo na pobačaj na zahtjev od 1993. godine, a u posljednje vrijeme suočene su s opasnošću potpune kriminalizacije pobačaja. Poljski parlament je prošli tjedan pustio u proceduru inicijativu kojom pobačaj kriminalizira do te mjere da se pobačaj u potpunosti zabrani, te da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj.Vlada se ipak odlučila za zaokret u svojoj politici, i to upravo zbog prosvjeda i kontinuiranog aktivizma žena koje se bore za pravo da same odlučuju o svom tijelu i svom životu

U znak protesta, tisuće žena u Poljskoj u ponedjeljak je održalo opći ženski štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Na Crnom ponedjeljku prosvjedovale su tisuće ljudi, u šezdesetak poljskih gradova, a podrška je došla i iz brojnih drugih europskih gradova, uključujući Zagreb.

Kako izvještava poljski Associated Press, a prenosi Guardian,  Vlada se ipak odlučila za zaokret u svojoj politici, i to upravo zbog prosvjeda i kontinuiranog aktivizma žena koje se bore za pravo da same odlučuju o svom tijelu i svom životu. Naime, ministar znanosti i obrazovanja Jaroslaw Gowin izjavio je danas kako do potpune kriminalizacije neće doći "jer su prosvjedi natjerali Vladu da promisli i podučili je poniznosti".

Stanislaw Karczewski iz stranke Pravo i pravda na današnjoj je sjednici također potvrdio kako parlament ipak neće inicirati rad na zakonu koji bi unio dodatna ograničenja u već restriktivni zakon o pobačaju.

Ključne riječi: ženska prava, Poljska, pobačaj
<
Vezane vijesti