Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Pozdravljamo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba. Nerazumna želja gradonačelnika Bandića da pod svaku cijenu provede zastarjele ideje poput uvoza smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb i izgradnje megalomanskog centra za smeće u Resniku spriječena je otporom građana koji su stali u obranu javnog interesa i zaštite okoliša", izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije povodom neprihvaćanja Plana gospodarenja otpadom na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Zastupnici i zastupnice u Gradskoj Skupštini sinoć nisu prihvatili štetan Plan gospodarenja otpadom u kojem, ni nakon više od dvije godine kašnjenja, gradska vlast nije bila u stanju predložiti dovoljno dobre mjere za unaprjeđenje neuređenog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodatno, realizacija tog Plana donijela bi velike financijske i okolišne probleme.

Nedostatak zakonski propisanih studija, besramno preskakanje procedure, nametanje lošeg sustava odvajanja i nepravedne naplate, samo su neki od neodgovornih poteza gradske vlasti koja godinama sprječava napredak sustava gospodarenja otpadom u ZagrebuPlan koji propisuje ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća, uz istovremene licemjerne tvrdnje gradskih čelnika da za moderan sustav odvajanja i pravednu naplatu računa nema sredstava, nije ni smio zaživjeti. Nedostatak zakonski propisanih studija, besramno preskakanje procedure, nametanje lošeg sustava odvajanja i nepravedne naplate, samo su neki od neodgovornih poteza gradske vlasti koja godinama sprječava napredak sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Umjesto da prihvate činjenicu kako idu u krivom smjeru te poboljšaju sustav, gradski čelnici već izjavljuju kako zbog nedonošenja Plana mora doći do poskupljenja usluge građanima i građankama. To su samo pokušaji prebacivanja odgovornosti za nerješavanje problema.

"Pozivamo gradsku vlast da prestane raditi protiv javnog interesa i zaštite okoliša te da se hitno naprave izmjene Plana temeljem komentara građana u javnoj raspravi. Istovremeno, pozivamo ih da počnu koristiti sredstva predviđena za interventne mjere za unaprjeđenje sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, kako bi se zaustavio kaos sa smećem kojem svakodnevno svjedočimo diljem grada", zaključio je Košak.

<
Vezane vijesti