Plastični otpad na plaži, Foto: V. Berger, WikimediaPlastični otpad na plaži, Foto: V. Berger, WikimediaZelena akcija je pozdravila donošenje prve europske strategije za plastiku.

Priopćenje Zelene akcije prenosimo u cijelosti:

Ova će strategija natjerati neodgovorne države članice da provedu niz mjera za eliminaciju dijela plastike iz našeg okoliša i društva, iako je potrebna puno opsežnija borba protiv svih oblika plastike.

Europska komisija je strategiju objavila u utorak, 16. siječnja. Njeni glavni ciljevi su smanjenje potrošnje plastike za jednokratnu upotrebu, ograničavanje uporabe mikroplastike te proizvodnja ambalaže koja će se moći u potpunosti reciklirati do 2030. godine.

Donesenom strategijom unaprijedit će se način na koji se proizvodi dizajniraju, proizvode, upotrebljavaju i recikliraju u EU. Rezultati strategije uključivali bi mogućnost potpunog recikliranja te smanjenja uporabe jednokratne plastične ambalaže, kao i mogućnost ograničavanja uporabe određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. Osim toga, rezultati bi trebali biti i stvaranje pravila za biorazgradivu i kompostabilnu plastiku te zabrana oxo-plastike (koja bi trebala biti biorazgradiva, ali se razbija u sitne komadiće i ostaje u okolišu).

M. Košak: Napokon se uviđa da je plastika materijal koji ima golem negativan utjecaj na okoliš i društvo te da nije potreban s obzirom na dostupne održive alternative.

"Nova strategija jasan je signal državama članicama da hitno moraju provesti konkretne mjere za drastično smanjenje potrošnje i proizvodnje plastike“, poručio je Marko Košak, voditelj Programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji te dodao: "Pozivamo Ministarstvo okoliša da ne odugovlači i hitno provede konkretne mjere. To uključuje zakonske izmjene te edukativne i ekonomske mjere kojima će utjecati na preorijentaciju građana_ki i proizvođača plastike na održivu i efikasnu alternativu. Ona je već razvijena, ali nedovoljno rasprostranjena i trenutno preskupa - poput materijala koji se mogu višekratno koristiti ili u potpunosti kompostirati".

Konkretna mogućnost borbe protiv plastike jest provedba mjera destimuliranja potrošnje kroz naplatu ili zabranu svih vrsta plastičnih vrećica, destimuliranje proizvodnje kroz takse za proizvođače plastike i ekonomski poticaji za proizvodnju održivih rješenja poput kompostabilnih vrećica i ambalaže.

"Napokon se uviđa da je plastika materijal koji ima golem negativan utjecaj na okoliš i društvo te da nije potreban s obzirom na dostupne održive alternative. Žao nam je što je EU tek sada to shvatila i nije bila još ambicioznija, ali pozdravljamo donošenje ove strategije. Pozivamo na njenu hitnu provedbu u praksi, kao i nadogradnju kroz naredne godine jer još ima puno prostora za intenzivniju borbu protiv plastike", zaključio je Košak.

<
Vezane vijesti