Foto: IWD posterFoto: IWD posterŽene u Španjolskoj danas napuštaju svoja radna mjesta kako bi sudjelovale u prvom nacionalnom feminističkom štrajku za 8. mart, koji ima za cilj problematizirati rodnu neravnopravnost, obiteljsko nasilje i razlike u plaćama. Štrajk podržavaju gradonačelnice Madrida i Barcelone Manuela Carmena Castrillo i Ada Colau.

Kako prenosi Guardian, u najavama štrajka stoji kako se želi upozoriti na ekonomske razlike između muškaraca i žena i stati na kraj trajnoj španjolskoj mačističkoj kulturi.

"Kao one koje rade u državnim službama, imamo dužnost izići na ulice i mobilizirati se u ime onih koji ne mogu ići u štrajk. Ovo je stoljeće žena i feminizma, podigle smo svoje glasove i nećemo dati da nas se zaustavi. Dosta je nasilja, diskriminacije i razlika u plaćama!", poručila je Colau.

Štraj podržavaju i novinarke El Paisa - velika većina novinarki u redakcijama El Paisa diljem Španjolske, ali i u Brazilu i Meksiku, pridružila se 24-satnom štrajku.

Nedavno objavljena studija pokazala je da su žene u Španjolskoj prosječno bile plaćene za 12,7 posto manje za obavljanje istog posla kao i muški kolege.

U porastu je i nasilje nad ženama - prošle je godine u Španjolskoj od strane partnera ili bivših partnera ubijeno 49 žena, za razliku od 2016. godine, kada su ubijene 44 žene.

<
Vezane vijesti