Foto: wikimediaFoto: wikimedia"Tražimo od Vlade da slijedi primjer Francuske koja je osvojila tzv. nordijski model zakona o prostituciji, čime je glasala za kažnjavanje makroa i muškaraca koji kupuju žene u prostituciji i svrstala se u red onih država koje se protive kažnjavanju žena koje su seksualno eksploatirane", priopćili su iz Ženske mreže Hrvatske.

Navedeni model zakona je na snazi u Švedskoj, Norveškoj i na Islandu. Ženska mreža Hrvatske pozdravlja nedvosmislenu odluku da se stane na put muškoj eksploataciji i zlostavljanju žena u prostituciji i pozivaju Hrvatsku da slijedi isti primjer. Ističu da je nužno iskorijeniti prostituciji kako bi se ostvarilo postojanje suvremenog demokratskog društva, a prvi korak je potpuno odbacivanje ideje da su žene roba koju se može kupiti, prodavati i seksualno iskorištavati.ŽMH:"Tražimo od Hrvatske da stane na stranu žena, nudeći im zaštitu i programe financijske i psihosocijalne podrške za izlazak iz prostitucije, a ne kažnjavanje"

"Trgovci ljudima i svodnici profitiraju na ekonomskoj, socijalnoj, političkoj i pravnoj podčinjenosti i ovisnosti žena. U zemljama u kojima je uvedena kriminalizacija kupaca žena u prostituciji došlo je do drastičnog smanjenja iskorištavanja žena kroz prostituciju. Prostituciju treba shvatiti kao oblik iskorištavanja žena i djece koji predstavlja ozbiljan društveni problem, koji ne šteti samo ženi koja je u prostituciji već svim ženama i društvu u cjelini", navodi se u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.

Prostitucija je u Republici Hrvatskoj regulirana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je na snazi još od davne 1977. godine, uz nekoliko izmjena i dopuna. Iz Ženske mreže Hrvatske navode kako zakon kažnjava najranjivije u prostituciji, predominantno žene što ukazuje Prostituciju treba shvatiti kao oblik iskorištavanja žena i djece koji predstavlja ozbiljan društveni problem, koji ne šteti samo ženi koja je u prostituciji već svim ženama i društvu u cjelinina to da država ponovo krivi žrtve. O prijedlogu navedenog zakona se posljednji put raspravljalo 05.02.2013. na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova  na kojoj je zaključeno da je zbog evidentnih promjena u društvenim odnosima, zahtjeva struke te promjena nastalih donošenjem Prekršajnog i niza drugih zakona nužno pristupiti izradi novog Zakona, no od tada do danas taj zakon je na dnu liste dnevnog reda Sabora i o njemu se više nije raspravljalo.

U posljednjoj raspravi o prijedlogu zakona pravobraniteljica za ravnopravnost spolova iznijela je stav da bi se u potpunosti trebao primijeniti tzv. "švedski model" te je naglasila kako prostitucija predstavlja eksploataciju žena i nasilje nad ženama. Ženska mreža Hrvatske posljednjih petnaest godina zagovara nordijski model zakona o prostituciji čija puna primjena zahtjeva brisanje članka 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i reguliranje prostituciju isključivo kroz kazneno zakonodavstvo tako da se dekriminaliziraju osobe u prostituciji i kažnjavaju kupci.

"Tražimo od Hrvatske da stane na stranu žena, nudeći im zaštitu i programe financijske i psihosocijalne podrške za izlazak iz prostitucije, a ne kažnjavanje", zaključuju iz Ženske mreže Hrvatske.

aem_copy92592.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija)
<
Vezane vijesti